Piękny Jaś i “huroczki z boczki” w gminie Kleszczele nad Nurcem

  • by

Projekt Piękny Jaś i “huroczki z boczki” w gminie Kleszczele nad Nurcem złożony przez Koło Gospodyń MALWA w Kleszczelach otrzymał dofinansowanie w ramach konkursu: działalność wspomagająca rozwój wspólnot i społeczności lokalnych Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego.

Realizacja projektu nastąpi w okresie: 10.06.2021- 30.09.2021

Działania realizowane w ramach projektu mają na celu upowszechnianie tradycji kulinarnych i lokalnego dziedzictwa Gminy Kleszczele.

Kleszczele niegdyś słynęły z uprawy fasoli i ogórków. W gwarze lokalnej część mieszkańców zwana była „TYCZKUNY”- a określenie to nawiązywało do tyczek podtrzymujących fasolę i ogórki, które gospodynie pieczołowicie uprawiały w swych ogródkach. Często bywało tak że plony, które obradzały były sprzedawane na targach w okolicznych miejscowościach co było dodatkowym źródłem utrzymania kleszczelowskich rodzin.
W nawiązaniu do tych właśnie tradycji zrodził się pomysł by zaprezentować nasze dziedzictwo, wymieniać przepisami, umiejętnościami i najzwyczajniej stworzyć przestrzeń do wspólnego działania

W ramach projektu:
– zostaną założone rabaty społeczne, na których zasadzona zostanie fasola
– każda z gospodyń zaangażowanych w realizację w zakresie własnego ogródka zasadzi ogórki na grządce, a plony przeznaczy nieodpłatnie na realizację warsztatów
– przeprowadzony zostanie cykl 2- dniowych warsztatów:
* Wszystko wokół OGÓRKA/ w pierwszym dniu porozmawiamy o eko- uprawach ogórka i jego znaczeniu w żywieniu, w drugim dniu przejdziemy do działania i wykonamy potrawy
* „Huroczki z boczki”/ kiszeie ogórków i inne przetwory na zimę- warsztaty podczas których zajmiemy się zbieraniem przepisów na kiszonki z naszych prywatnych zeszytów oraz przygotujemy wspólnie kiszonki
* „Piękny Jaś”/ warsztaty o naszych kleszczelowskich tradycjach i lokalnych opowieściach związanych z uprawą fasoli, połączone z prezentacją roli i znaczenia fasoli w żywieniu, drugi dzień działanie praktyczne i wspólne przygotowywanie potraw z fasoli
– z zebranych materiałów stworzymy „PRZEPIŚNIK KLESZCZELOWSKI- wszystko o fasoli i ogórku”- publikacja zawierająca tradycyjne przepisy poprzeplatane lokalnymi opowieściami, wspomnieniami związanymi z uprawą fasoli i ogórka w Kleszczelach
– zorganizujemy wydarzenie podsumowujące projekt gdzie zaprezentowane zostaną efekty naszych działań.

Działania mają charakter otwarty i będzie nam przemiło jeśli w nich zauczestniczysz.

wartość dofinansowania 3 364 zł 

całkowity koszt zadania: 4 280 zł

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.