Przejdź do treści

Warsztaty „HUROCZKI Z BOCZKI”

Weekend 4-5 września 2021 roku choć był chłodny to spędzony w ciepłym gronie. Koło Gospodyń MALWA zorganizowało bowiem warsztaty z kiszenia ogórka i innych przetworów zimowych.

Jak same opowiadają:
Z dawien dawna, w naszych domach, jesienią przygotowywano kiszonki, aby przedłużyć przydatność warzyw do spożycia, ale nie tylko. Kiszonki są wspaniałym źródłem witamin i minerałów, bardzo pomocnym do wzmocnienia organizmu przed zimowymi infekcjami. Źródło tanie, smaczne i skuteczne.
Zanim zaczęłyśmy kisić zebrałyśmy nasze przepisy. Każda z nas ma swoje sposoby, aby przetwory wyszły przepyszne i wystały całą zimę.
Przepis na ogórki kiszone w każdym domu jest praktycznie taki sam. Należy użyć ogórków gruntowych i dodać koper, chrzan, czosnek, sól. Lecz co dodajemy aby ogórki nabrały twardości? Otóż każda gospodyni ma swój ulubiony składnik. Jedna doda liście dębu, druga liście czarnej porzeczki a trzecia liście wiśni. Kisić można praktycznie wszystkie warzywa i owoce z dużą zawartością cukru i wody. Podczas warsztatów kisiłyśmy również kapustę, buraki a nawet dynię. Efekty naszych prac będziecie mogli spróbować na naszym finałowym spotkaniu w niedzielę, a na razie zapraszamy do obejrzenia fotorelacji.

Skip to content